In het Wallisblok zijn een grote variatie aan woningtypes mogelijk: stadswoningen, woonwerkwoningen, ateliers, woongroepen, gestapelde maisonnettes of appartementen. Eind 2004 werd een plan ontwikkeld waarbij de mogelijkheden verkend werden, maar zonder de woningen al volledig te ontwerpen. Dit zou pas gebeuren wanneer de kopers en hun wensen bekend waren. De kopers zouden kunnen inschrijven op 1 tot 4 verdiepingen (45 - 190 m2) en wanneer er voldoende interesse was om het blok te vullen, konden de kopers samen een kopersvereniging oprichten die als opdrachtgever kon fungeren voor de renovatie. Advies en ondersteuning van de kopersvereniging werd in het plan opgenomen.
De gemeente Rotterdam had intussen een groot deel van de woningen in het Wallisblok opgekocht en zou deze kostenloos overdragen aan de kopers, als deze de panden op nieuwbouwniveau zouden laten renoveren. Omdat dit gelijktijdig inhield dat de kopers geen beroep konden doen op reguliere subsidies voor particuliere woningverbetering, betekende dit nog steeds een flinke investering voor de kopers. Het maakte ook dat het NOS journaal in een reportage aankondigde dat de gemeente Rotterdam gratis woningen weggaf - wat natuurlijk niet slecht was voor de werving van kopers. Ruim 400 geïnteresseerden kwamen af op een informatiemiddag in het Sparta stadion in november 2004.
Toen bleek dat het toch echt nog wat kostte, dat je als koper veel zelf moest regelen en het ook nog even zou duren voordat de woningen beschikbaar waren, bleven er zo'n 25 huishoudens over. Met wat extra werving resulteerde dit in januari 2005 in een groep van 39 huishoudens die samen het Wallisblok konden vullen.
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de
factsheet.